Novosti

Najbolje kafe na svijetu

Najbolje kafe na svijetu

Ah, ta prva jutarnja kafa! I ta izvrsna aroma kafe iz aparata za kafu koja vam daje snagu za svakodnevne izazove! Međutim, što se čajatiče, nisu sve kafe iste. Upoznajte sa nama raznovrstan svijet kafa i saznajte kako možete uvijek napraviti kafu sa kojom nećete pogriješiti!

World's best coffees

Južna Amerika – mjesto iz snova za ljubitelje kafe

Kolumbija, Meksiko, Honduras i Gvatemala poznati su proizvođači kafe. U ovim zemljama rastu najbolje sorte kafe na svijetu. Stručnjaci smatraju da se najbolja kafa na svijetu uzgaja u Kolumbiji na nadmorskoj visini od preko 2000 metara! Međutim, poznavaoci kafe tvrde da se neke od najboljih sorti kafe mogu naći u Africi, konkretno u Etiopiji. Etiopska kafa odlikuje se voćnim i cvjetnim notama, pa je zato savršen dodatak ukusnim jelima!

Iako Centralna Amerika proizvodi gotovo sve najbolje sorte kafe na svijetu, vjerovatno nam najskuplja dolazi iz Azije. Kopi Luwak pravi se od zrna kafe koje cibetska mačka pojede i svari. Zrna se prikupljaju nakon što ih ova životinja izbaci iz organizma. Ova izuzetno rijetka i fascinantna kafa je postala luksuzan proizvod koji sebi može priuštiti samo nekolicina ljudi.

Baš kao i ljubitelji čaja, pravi poznavaoci kafe odlučuju se za određene sorte kafe, koje biraju u skladu sa svojim ukusom, preferencijama i raspoloženjem. Ali, ako volite kafu blagog ukusa, vjerovatno će vam se dopasti sljedeće sorte: Blue Mountain iz Jamajke i Papillon Bleu iz Gvadelupa. Ove sorte su sjajan izbor ako želite pripremiti ukusnu kafu sa mlijekom.