Novosti, Sage

Put oko svijeta uz šoljicu čaja

Put oko svijeta uz šoljicu čaja

Bez obzira na boju čaja, milijarde ljudi smatraju ga svojim omiljenim napitkom! Čaj je ključni element svakodnevnog života u brojnim zemljama svijeta, jer zbližava ljude. U pojedinim zemljama čaj je čak inspirirao posebne ceremonije i rituale. Od zelenog i crnog, do aromatičnog i polufermentiranog, pridružite nam se u istraživanju svijeta čaja!

tea in the world

Užitak koji uvijek dijelite sa drugima

Zeleni čaj (veza ka člancima o sortama čaja), crni čaj, bijeli čaj – oni putuju oko svijeta kako bi nam donijeli trenutke uživanja! Naravno, najveći proizvođač čaja na svijetu je Kina, pa zatim Indija, Kenija i Šri Lanka. Iako ove zemlje izvoze veliku količinu čaja koju proizvedu, a ponekad i cjelokupnu proizvodnju, Turska popije gotovo sav svoj proizvedeni čaj. Možete li zamisliti put u Istanbul, a da ne popijete tamošnji čaj od metvice i mrvica pinjola?

Iako se čaj izvozi u sve dijelove svijeta, Evropa (naročito UK), Rusija i SAD uvoze naročito velike količine na godišnjem nivou. Jedan državljanin UK, Turske ili Irana prosječno popije nekoliko kilograma čaja svake godine. Statistike kažu da se širom svijeta godišnje popije oko četiri miliona tona čaja! Bez obzira na to da li ga pijete sa malo mlijeka, limuna, uz keks ili jednostavno želite dan započeti prijatnim ritualom, čaj se prilagođava svim ukusima, navikama i karakterima!

Čak postoji i delikatna umjetnost kuhanja sa čajem. Primjeri ovakvih jela su kolač sa malinom i zelenim matcha čajem, koji se uzgaja u Japanu ili piletina sa cimetom i zelenim čajem.