Novosti, Sage

povrće

Zlatna pravila zdrave prehrane br. 3

Pravilo br. 3: Pronađite ravnotežu i riješite se krivice

Ponekad život izgleda kao neprekidan niz rođendana, večera i zabava. I naravno, svaki put zamjerate sebi zato što niste odoljeli torti ili zato što ste pojeli toliko čipsa ili kanapea. Ali umjesto da kaznite sami sebe i izgladnjujete se sljedeća 24 sata, naučite kako da iziđete na kraj sa ovakvim situacijama bez osjećaja krivice.

Golden Rules for Healthy Eating #4

Krivica će samo pogoršati stvari

Recite ne krivici! Ako mislite da ćete se iskupiti za prejedanje tako da cijelu sedmicu jedete samo supu, varate se, jer tako samo iscrpljujete svoj organizam. Što više oscilirate između prejedanja i izgladnjivanja, to će vaše tijelo skladištiti više masti. Naime, vaš organizam brzo uviđa da poslije svakog prejedanja slijedi izgladnivanje i zato će za svaki slučaj sačuvati sve masnoće koje unesete! Kao rezultat toga, vaše tijelo će skladištiti više masnoća kojih ćete se poslije teško riješiti.

Naoružajte se pozitivnim stavom, uživajte u onome što jedete i ako se prejedete, nipošto ne pribjegavajte izgladnjivanju. Kada imate obilan ručak ili ne možete odljeti komadu torte, uživajte u svakom zalogaju bez krivice. Nakon toga jednostavno budite malo pažljiviji u narednih nekoliko dana, jedite manje masne hrane i ugljenih hidrata koji se brzo sagorjevaju, ali nikako nemojte izbaciti te namirnice iz jelovnika. Uvijek se dobro najedite za doručak, za ručak pripremite nemasno meso i zeleno povrće, a ako ogladnite prije večere, pojedite jabuku. Da biste izgubili suvišne kilograme, pijte vodu tokom cijelog dana i vježbajte – koristite stepenice, šetajte ili plivajte!

Najbolji savjet: Uvijek držite neko povrće u frižideru, jer ga možete brzo pripremiti kada nemate vremena. Nakon samo nekoliko minuta u ekspres loncu imate gotov obrok!